میلگردهای فولادی یکی از محصولات ضروری و بسیار کارآمد برای ساختن سازههای مختلف ساختمانی و صنعتی هستند. میلگرد در حقیقت برای جبران مقاومت کششی پایین بتن، در سازههای بتنی استفاده میشود، به همین دلیل آنها را عوامل تقویت کننده بتن نیز مینامند. بتن عموما در برابر نیروی فشاری از تحمل بسیار خوبی برخوردار است، اما وارد شدن نیروی کششی میتواند به سادگی باعث شکسته شدن آن شود. برای جلوگیری از این اتفاق، در تمامی سازههای بتنی مانند سدها، پلها، ساختمانها و … از میلگرد کلاف برای ایجاد مقاومت کششی استفاده میشود.
میلگردها در انواع و سایزهای مختلفی تولید میشوند که یکی از رایجترین آنها میلگرد کلاف است که در ادامه به معرفی این میلگرد و کاربردهای آن در ساخت و سازها میپردازیم. نحوه نگهداری و حمل و نقل آنها نیز نسبت به میلگردهای شاخهای متفاوت میباشد و برای این منظور، لازم است تا نکاتی را رعایت کنید که در این مقاله به طور کامل توضیح داده میشود.
میلگرد کلاف چیست؟
میلگردها را میتوان در دو صورت شاخهای و کلاف تقسیمبندی کرد که هر کدام دارای ویژگیها و کاربردهای متفاوتی هستند و باید نوع آنها را متناسب با نیاز خود انتخاب کنیم. میلگردهای شاخهای به همان شکل ساده وارد بازار میشوند و در زمان استفاده با توجه به نیازها، برش داده یا حالت دار میشوند. اما میلگردهای کلاف، در واقع در هم پیچیده هستند که استفاده از آن برای سازههای صنعتی و ساختمانی بسیار گسترده است. همچنین لازم به ذکر است که نحوه نگهداری این نوع میلگردها نیز در کارخانهها، متفاوت است که در ادامه آن را نیز بررسی میکنیم.
میلگرد کلاف در اندازههای مختلف ۵٫۵، ۶، ۶٫۳، ۶٫۵، ۷، ۸، ۹، ۱۰، ۱۲ و ۱۴ میلی متر تولید میشود. میزان انحراف مجاز در قطع کلاف ۰٫۴۰± میباشد . بیضی بودن کلاف نیز نباید بیشتر از ۵۰% باشد. در واقع این نوع میلگردها، کلافهای در هم پیچیدهای هستند و کاربردهای بسیار زیادی دارند در ادامه این کاربردها و ویژگیهای اصلی این نوع آرماتورها را بیان میکنیم.
معرفی انواع میلگرد کلاف
به طور کلی، میلگرد کلاف در دو شکل آجدار و ساده در بازار عرضه میشود. همچنین با توجه به استفادههای گسترده از این محصول در صنایع ساختمانسازی، در سایزهای متفاوتی نیز در اختیار مشتریان قرار میگیرند. به طور کلی، میلگرد کلاف ساده، در چهار دسته و از سایز ۵٫۵ تا ۱۰ در بازار عرضه میشود. اگر قصد استفاده از میلگردهای با سایز بالاتر را داشتید، سایز ۱۲ نیز برای شما قابل دسترس است. همچنین دستهای از این میلگردها در سایز ۵٫۵ تا ۸ میلی متر، با عنان میلگردهای مفتول نیز شناخته میشوند. استفاده از این آرماتورها در ساختمان، سبب میشود نیروی حاصل از بارها به صورت یکنواخت بر روی سقف توزیع شود.
در نوع آجدار این میلگردها، تنوع سایز و دستهها کمتر میباشد و در ایران، به طور معمول، در دو دسته A2 و A3 در دسترس میباشد. قیمت این میلگردها در بازار بر اساس دسته و سایز آنها تعیین میشود و میلگرد کلاف ساده، از نوع آجدار آن ارزان قیمتتر است، البته سایز آنها نیز بر روی این موضوع تاثیرگذار میباشد.
آشنایی با انواع میلگرد کلاف از لحاظ میزان کربن
میلگرد کلاف را میتووان علاوه بر نوع ساده و آجدار، از لحاظ میزان استفاده از کربن در آنها نیز تقسیمبندی کرد در ادامه دستههای مختلف آن را بررسی میکنیم.
وایر کم کربن
همانطور که از اسم وایر کم کربن مشخص است، این میلگردها دارای درصد بسیار پایینی از کربن هستند. از ویژگیهای بارز این دسته میتوان به قابلیت کشش پذیری بسیار بالا و امکان جوشپذیری بالا اشاره کرد. همچنین چکشخواری این محصولات بسیار بالا میباشد و دارای قابلیت نورد در حالت سرد و کنترل ازدیاد طول مناسب میباشند.
وایر راد متوسط
وایر راد متوسط، دارای درصد متوسطی از کربن میباشد، از این محصولات به عنوان ماده اولیه در کارخانجات استفاده میکنند ساخت کابلهای برق، ساخت فنر، سیم بکسل و … استفاده میکنند.
وایر راد پر کربن
همانگونه که از اسم وایر راد پر کربن مشخص است، این محصولات دارای درصد کربن بسیار بالایی هستند و همین امر، قابلیت انعطافپذیری و چکشخواری آنها را کاهش میدهد. کاربردهای این نوع محصولات مشابه وایر راد متوسط میباشد.
آشنایی با کاربردهای میلگرد کلاف
میلگرد کلاف دارای کاربردهای بسیار زیادی در صنایع و ساختمان سازی میباشد. علاوه بر استفاده از این محصول به عنوان خرپا و تیرچه در ساختمان سازی، از آن به عنوان سیمخواردار، سیم بکسل، زنجیر فلزی، میخ و پیچ و پرچ، توری حصاری و فنس و گابیون نیز استفاده میکنند. همچنین این نوع میلگردها، کاربردهای بسیار زیادی در ساخت فنر دارند. همچنین از این آرماتورها، در انواع فولاد تبدیلی مانند مفتولهای خوشتراش نیز استفاده میکنند. این امر نشان دهنده میزان اهمیت و تقاضای بالای این محصول میباشد.
از طرفی دیگر، میزان عرضه و تقاضا در روز میتواند بر روی قیمت این میلگردها در روزهای متفاوت، تاثیر گذار باشد. از کاربردهای دیگر این میلگردها میتوان به استفاده از آنها، در صنایع الکترودسازی و جوشکاری اشاره کرد. از عمده کاربردهای این میلگردها در ساختمان سازی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تقویت استحکام سازههای بتنی
- گره زدن گیرههای میلگرد دایرهای، مستطیلی و یا مربعی شکل
- تقویت ستون
- استحکام ستونها و دیوارهای آجری
- استحکام بلوکهای فومی و بلوکهای نسوز
- افزایش استحکام اتصالات گازی
آشنایی ویژگیهای میلگرد کلاف
میلگرد کلاف دارای ویژگیهای بسیار زیادی است، همین امر موجب افزایش کاربردهای آن در صنایع مختلف شده است. از عمده ویژگیهای این نوع آرماتورها میتوان به قط ۸۵۰ میلی متری اشاره کرد. کلافهایی که از آنها در صنایع ساختمانسازی استفاده میشوند، از آرماتورهای سایز ۱۶ ساخته میشوند که به آنها کلاف عرضی نیز میگویند.
از این کلافها برای ساخت خرپا در فونداسیون استفاده میشود. از کلاف عرضی در صنعت ساختمان سازی به عنوان تکیهگاه استفاده میکنند و عملکرد آن به این گونه است که در هنگام رفت و آمد از ایجاد لرزش و صدا جلوگیری میکند.
حمل و نقل و نگهداری میلگرد کلاف
حمل و نقل و نگهداری از میلگردهای کلاف، نسبت به میلگردهای آجدار، متفاوت است و این امر برای میلگرد کلاف دارای قوانین خاصی میباشد که باید آنها رعایت شوند. اما به صورت کلی میتوان برای حمل و نقل میلگردهای سایز کوچک تا ۱۰ میلی متر، از حالت کلاف استفاده کرد. به این ترتیب حمل و نقل آنها بسیار راحتتر صورت خواهد گرفت. سپس پس از انتقال آنها به محل پروژه مورد نظر، باید آنها را در کارگاه و با استفاده از دستگاههای مخصوص باز کرد. معمولا زمانی که میلگرد کلاف را انبار میکنند، با استفاده از خرکهای چوبی، از ارتباط مستقیم آن با خاک و سایر عوامل رطوبتزا جلوگیری میکنند، این امر از هرگونه زنگ زدگی آرماتور جلوگیری میکند.
یکی از رایجترین اشتباهات در حمل و نقل و انبارش این نوع از آرماتورها، استفاده از پوششهای نایلونی است که گاهی اوقات همین پوشش نایلونی میتواند موجب افزایش احتمال زنگزدگی آنها شود. به همین دلیل، برای جلوگیری از زنگزدگی، بهتر است از پوششهای مناسبی مانند پوششهای برزنت استفاده کنید.
روش تولید میلگرد کلاف
کارخانه فولاد کویر یکی از تولیدکنندگان میلگرد کلاف میباشد که این آرماتورها را تحت استاندارد روسیه تولید میکند. ماده اولیه برای تولید این میلگردها، شمش بیلت میباشد و حاصل نورد گرم است که پس از طی کردن فرآیندهای ساخت فولاد، از جمله فرآیندهایی مانند کنورتور، فرآنید کوره روباز و یا کوره قوس الکتریکی به صورت مقطع فولادی میلگرد در میآیند
قطر آنها ۸۵ میل و وزن آنها نیز ۲۲ تن میباشد، البته ابعاد و وزن میلگرد بنابر ظرفیت کارخانه و همچنین درخواست مشتری مشخص میشود. پس از تولید میلگردها، آنها را با استفاده از دستگاههای خاصی به صورت کلاف در میآورند. همانطور که بیان شد، برای تولید میلگرد کلاف از شمشهای بیلت استفاده میکنند.
این شمشها از کربن، منگز، سیلیسیوم، فسفر و گوگرد تشکیل شده است. البته با توجه به نوع میلگرد، درصد این موارد متفاوت است. شمشهای فولادی را در کورههای با حرارت ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد پیش گرم شده و سپس توسط رولهای کوره به بخش رافلینگ انتقال میدهند. در نورد گرم به دلیل پایین بودن تنشهای پلاستیکی، شمشهای برافروخته با عبور از چندین ردیف متوالی غلتک، طی سه مرحله تغییر شکل میدهند و قطر آنها کاهش مییابد تا به قطر نهایی برسند.
جمعبندی
میلگردها به دو دسته کلاف و شاخهای تقسیم میشوند که در این مقاله میلگرد کلاف را به طور کامل معرفی کردیم. میلگرد کلاف دارای کاربردهای بسیار زیادی میباشد و به همین دلیل اهمیت بسیار زیادی در صنایع مختلف و ساختمان سازی دارد. قیمت این محصول به موارد زیادی مانند میزان عرضه و تقاضا، سایز و نوع شمشهای استفاده شده برای ساخت آنها بستگی دارد.