مقدمه
پیشرفت جوامع بشری همواره مرهون دانش پژوهان، محققین و اندیشمندانی است که با تلاش و پشتکار برای رمزگشایی و دستیابی به گنجینه های علوم و فنون از هیچ کوششی فروگذار نبودهاند. تفکر و تفحص، همگام با خلاقیت و نوآوری ، امکان پیشرفت و توسعه صنعتی را فراهم می آورد.
تحقیق و توسعه مسیری به سوی قلههای بالندگی و تحقق اهداف جامعه صنعتی و ورود به عرصه توسعه و پیشرفت کشور است. کمیت و کیفیت فعالیت های پژوهشی، شاخصی برای تشخیص توسعه یافتگی بنگاه های اقتصادی و هزینه در آن نوعی سرمایه گذاری پر بازده خواهد بود.
گروه ملی صنعتی فولاد ایران با اعتقاد راسخ به سرمایه های انسانی خود و به منظور تشویق و ترغیب متخصصین و محققین سازمان در ارج نهادن به دستاوردهای نوآورانه، بهبود و فناورانه ایشان، بدنبال اجرای این آیین نامه با اهداف ذیل میباشد:
-
- ایجاد زمینه رشد و تعالی سازمان از طریق افزایش نرخ مشارکت کارکنان
- تشویق کارکنان به مشارکت حداکثری از طریق ارائه پیشنهاد
- ایجاد اعتماد متقابل بین کارکنان و مدیران شرکت در محیطی آرام
- افزایش حس خلاقیت و نوآوری و اعتماد به نفس در میان کارکنان شرکت
- فراهم آوردن زمینه های انجام کارگروهی و تفکر جمعی در شرکت
- ایجاد فضای پویا جهت اشاعه فرهنگ صرفه جویی و کاهش هزینه ها
- افزایش تعلق خاطر پرسنل به شرکت
تعاریف و اختصارات
مشارکت: فرآیند تشریک مساعی کارکنان در دستیابی به اهداف خرد و کلان سازمان که به صورت رسمی/ غیر رسمی به شیوه مستقیم/ غیر مستقیم و با درجه، سطح و حدود مشخصی اتفاق میافتد.
مدیریت مشارکتی: سبکی از مدیریت است که کارکنان را در تصمیم گیریهای سازمانی مشارکت می دهد و فرصت حضور و اظهارنظر تمام کارکنان در فرآیند تصمیم سازی را فراهم می آورد.
بهپویی: هر نوع ایده، ابتکار، نظر و راهکار در راستای بهبود فعالیتها و فرآیندهای انجام کار، ارتقای بهره وری و کیفیت، صرفه جویی و کاهش هزینه ها، افزایش ایمنی و سلامت، افزایش رضایتمندی مشتریان یا به طور کلی هرگونه بهبود که به طور مستقیم یا غیر مستقیم به سازمان مرتبط باشد، بهپویی تلقی میگردد.
بهپویی فرآیندی: هر نوع طرح بهپویی که توسط پیشنهاد دهنده و تیم همراه در قالب یک استاندارد مثل (برنامه ریزی، اقدام، ارزیابی و عمل) تعریف مسئله، برنامه ریزی و زمانبندی جهت حل مسئله، بررسی علل بروز مسئله، یافتن راه حلها، اجرای راه حلها، ارزیابی راه حلها، تثبیت راه حلها و مستندسازی در قالب جلسات مدون باشد را طرح بهپویی فرآیندی میگویند.
بهپویی غیرفرآیندی: هر نوع طرح بهپویی که توسط پیشنهاد دهنده و تیم همراه، بدون یک برنامه ریزی مدون و صرفاً با هدف حل یک مسئله و با دسترسی به سریعترین راه حل انجام شده باشد را طرح بهپویی غیر فرآیندی میگویند.
بهپویی کمی: طرح بهپویی کـه نتیجـه آنهـا (صـرفه جـوئی یا سودآوری حاصـله از اجـرای طرحها) قابل محاسبه می باشد. از قبیل طرحهای مربوط به کـاهش ضـایعات، اسـتفاده بهینـه از مواد اولیه و…
بهپویی کیفی: طرح بهپویی که نتیجه آن قابل محاسـبه ریاضـی نمـی باشـد. از قبیل طرحهای مربوط به طرحهای ایمنی، خدماتی، اصلاح کار و…